Ücret toplama sistemleri (ÜTS) veri toplama, denetleme, izleme, ihlal işlemleri, ücretlendirme ve raporlama gibi işlevlere sahip sistemlerdir. Ana kontrol merkezi, sistemin trafik ve ücret raporlarının alındığı, geçiş bilgilerinin kayıt altında tutulduğu, abonelerin hesaplarının tutulduğu, ilgili kurumların arasındaki bilgi aktarımlarının denetlendiği ve raporlandığı veri merkezidir.
Provizyon süreci, bankacılık altyapısında modüler bir şekilde çalışan birçok yapı üzerinden ilerlemektedir. Her bir modüler yapı, belirli fonksiyonları (provizyon işlemi, bakiye yükleme, sorgulama, top-up vb.) gerçekleştirmektedir. İsteğe bağlı olarak bu yapıya bazı özellikler eklenebilir ve çıkarılabilir şekildedir.
- Bankacılık altyapısında Hızlı Geçiş Sistemi etiketinin provizyon işlemleri, etikete ait Gölge Hesap üzerinden gerçekleştirilir.
- Provizyon sisteminde tanımlı 15 banka ile entegrasyon mevcuttur. Bu 15 bankanın etiketlerinin Gölge Hesap’ları bulunmaktadır.
- Hesaba ya da kredi kartına bağlanan bir ürüne talimat verilerek; bakiyesi belirli bir tutarın altına düştüğünde Gölge Hesap’a talimat verilmiş tutar kadar otomatik bakiye yüklemesi yapılmaktadır. Buna ek olarak bankanın top-up hizmeti bulunuyorsa; bakiyenin yetmediği durumlarda Gölge Hesap bilgileri üzerinden online olarak etiketin bağlı olduğu hesaba gidilip ücret çekim işlemi yapılabilir.
- Geçiş bilgileri kesinleştikten ve ücret hesaplandıktan sonra bu geçiş işlemi, ilgili ürün bilgileri veya plaka bilgisi üzerinden bankacılık altyapısında finansallaştırılmaktadır.
- Bankalar ve özel otoyollar arasında takas sisteminin kurulması.